Fasadtvätt

Genom att tvätta fasaderna regelbundet förlänger man livslängden samtidigt som man ökar husets värde och trivsel. Du bör tvätta huset en gång per år för att hålla fasaden ren och i gott skick. När allt kommer omkring är huset en viktig och stor investering, och underhåll är viktigt för att hålla smuts och påväxt borta från fasaden. Skall du måla huset är tvätten ännu viktigare. Tvätten hjälper till att matta ner färgen och ger bättre fäste för den efterföljande målningen. Dessutom tar du bort både smuts och påväxt som du inte vill ska påverka träet under det nya färglagret. En ren husfasad är en hälsosam husfasad!

Har du mossa eller annan växtlighet på er fasad? Eller är den bara smutsig? Det betyder nödvändigtvis inte att du måste måla om. Ibland räcker det med att göra en fasadtvättning.

Med rätt teknik, utrustning och tvättmedel så kan man avlägsna växtlighet och smuts från fasaden, och på så sätt få en snygg fasad igen. Tegel och betong fasader kan man dessutom impregnera med färglöst skydd så hålls dom snygga längre, samt att det ger ett vattenavvisande skydd.

Fasadrenoveringar

Vi har erfarenhet av olika typer av fasadarbeten. Några exempel är kalkputs, silikatmålning, målning av plåtfasader och träfasader. Vi har dessutom, under de senaste åren, skaffat oss bred kompetens inom putsfasadrenovering och betonglagning/underhåll samt hydrofoberingsåtgärder för att minska risken för sönderfrysning av tegelfasader.

Hydrofobering

Hydrofobering är ett fint ord för att behandla ett material med ett vattenavvisande skikt, men utan att de porer materialet har sätts igen. Det kan handla om att stärka en fasads yta mot väder, vatten och vind, så att dess skyddande funktion förstärks eller bättras.

För fasadhydrofobering används oftast en lättflytande vätska, gärna med silan som bas. Den appliceras på det yttre lagret av fasaden. En hydrofobering kan genomföras på fasader byggda av material som annars drar åt sig vätska, som till exempel tegel, klinker, betong, putsade fasader och kalksandsten. Det ökar då fasadens motståndskraft mot vätska. Det går också att lägga på en hydrofobering under ett annat täckande skikt.

Vätskan som appliceras på ytan tätar de fina sprickorna som finns i fasadens ytmaterial och tätar således ytskiktet. Det är inte meningen att en hydrofobering ska åstadkomma en film på ytan, utan istället tränger den vätska som används in en bit i själva materialet, som en modern form av impregnering. En hydrofobering håller i mint tio år, om den appliceras korrekt.

När en hydrofobering genomförs på en fasad minskar fasadens förmåga att ta upp vätska. Det ger en hel del fördelar för huset. Det är till att börja med ett effektivt sätt att hindra att fasaden utsätts för frostsprängning. Frostsprängning beror på att fukt tränger in i sprickor. När fukten fryser expanderar den, vilket gör att materialet vittrar. En annan effekt är att processen minskar uppvärmningskostnaderna i fastigheten. Det beror på att fasaden får en minskad värmeledande förmåga. I många fall minskar även alkalireaktioner och kloridkorrosioner.

Intresserad? Låt oss veta så berättar vi mer…

    Detta formulär är skyddat av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy och användarvillkor gäller.